Animato Kwartet (2013-nu)

Inga Våga Gaustad, viool
Tim Brackman, viool
Elisa Karen Tavenier, altviool 

Pieter de Koe, cello 

 

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013 , wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Programma’s die het kwartet speelt bevatten zowel de meer klassieke alsook eigentijdse werken, soms speciaal voor het ensemble gecomponeerd. 

Het Animato kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, de Hertz-zaal van TivoliVredenburg, ook nam het kwartet deel aan de Strijkkwartetbiennale 2020 in Amsterdam. 

Reeds snel na oprichting ontving het Animato twee belangrijke prijzen. Tijdens het ‘Festival International de Inverno de Campos do Jordao’ in Sao Paulo (Br) werd hun uitvoering van Dvorak’s American Quartet gelabeld als ‘Artistieke Excellentie’ en in datzelfde jaar bereikte het kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachtenfestival Concours (2014). In 2017 was het Animato finalist van de Storioni Toonzaal Prijs; daarbovenop werd het kwartet uit vele gegadigden geselecteerd voor het strijkkwartetstipendium van Het Kersjes Fonds, met een uitreiking en optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, Amsterdam. 

Het kwartet neemt zo’n vier keer per jaar deel aan sessies van de European Chamber Music Academy (ECMA) waar Hatto Beyerle en Johannes Meissl de musici intensief begeleiden. Daarnaast volgt het Animato regelmatig lessen bij Eberhard Feltz en Marc Danel; als onderdeel van het Postgraduate programma bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) is het kwartet gedurende drie jaar Artist in Residence. Masterclasses volgde het kwartet bij o.m. Alfred Brendel, Ásdis Valdimarsdóttir, Jan Willem de Vriend en Gerhard Schulz. 

Het Animato Kwartet maakt onderdeel uit van Le Dimore del Quartetto, een organisatie die jonge strijkkwartetten bijstaat in hun carrière door het creëren van studie- en concertmogelijkheden in historische huizen in Italië. 

Voor de komende tijd staan diverse uitdagende programma’s op stapel, zoals deelname aan de NJO Muziekzomer met saxofoniste Kika Sprangers en in het najaar een concert in de Rotterdamse Doelen met fagottist Thomas Dulfer. Met pianiste Hanna Shybayeva maakt het Animato Kwartet in 2020 een CD-opname van o.m. Beethovens Pianoconcert nr. 1 in een bijzondere bewerking voor piano, strijkkwartet en contrabas van Vinzenz Lachner, een tijdgenoot van Beethoven. Met violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos gaat het Animato in seizoen 2021-’22 een spannende samenwerking aan in het Concert voor viool, piano en strijkkwartet op. 21 van E. Chausson. 

Het Animato Kwartet heeft het voorrecht te kunnen musiceren op prachtige instrumenten. Zowel de viool van Tim (B. Gabrielli-Florence, 1764), als de cello van Pieter (Joh. Th. Cuypers-Den Haag, 1775-’80) zijn in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Elisa Karen bespeelt een altviool van Daniel Royé, aangeschaft met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument. 

www.animatokwartet.nl

Management Benelux

Compris Artist Management
Ciska Gomperts-Spanjaard
tel: +31 70 328 0154;
fax: +31 70 324 8784;
mob: +31 6 5020 3095
info@com-pris.nl

Compris_logo AM

Internationaal

Pieter de Koe
tel: +31 6 8118 1656
info@animatokwartet.nl